Mit nevezünk inzulinrezisztenciának?

Az inzulinrezisztencia (IR) több betegség kapcsán is szóba jön a szakirodalomban (cukorbetegség, PCOS). A szénhidrát- anyagcsere zavarát jelenti. Az inzulin nevű hormon nem tudja kellően kifejteni a hatását, ami a vércukor sejtekbe jutását segítené. Így több inzulinra lesz szükség. A hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni és a vércukorszint is magasabb tartományban mozog.

Változatos tünetei lehetnek

Menstruációs gondok, túlsúly, pattanásos arcbőr szerepelhet a tünetek között. Gyakran teherbeesés nehézsége, meddőség esetén történő kivizsgálás során derül fény rá, hogy inzulinrezisztencia áll a háttérben.

Sok esetben hiába csökkenti a táplálékbevitelt a páciens, sikertelen a fogyókúra. Egyik jele a cukoréhség és a mozgás során hirtelen leeső cukorszint, amely rosszullétet okozhat.

Legtöbbször pajzsmirigy- és nemi hormon értékek eltolódásával együtt jelentkezik. Emelkedhet az ösztrogén- és a prolaktin szint, de magasabb lehet a tesztoszteron szint is a vérben.

Tudnivalók a vérvételhez

A vizsgálatot reggel éhgyomorra kell elvégezni. Az előtte lévő napokban ne diétázzon, legalább 150 g szénhidrát fogyasztása szükséges. A vérvétel előtt 10 órával ne fogyasszon mást, csak vizet! A fizikai tevékenység ne legyen túlzott. A vizsgálatot dohányzás és aktív fizikai megterhelés nélkül kell elvégezni.