Endokrinológia

Mivel foglalkozik az endokrinológia?

A belső elválasztású mirigyek túl vagy alulműködése okozta betegségek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Elsősorban a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – betegségeivel.

Mikor forduljak endokrinológus szakorvoshoz?

Az endokrinológiai betegségek közül főként a pajzsmirigy betegség – kifejezetten nők esetében – nagyon gyakori.  Férfiaknál is egyre gyakrabban fordul elő.

Nőknél gyermekvállalás előtt érdemes autoimmun pajzsmirigy betegség irányában kivizsgáláson részt venni.  Ebben az esetben a hormonpótlás indítása és a terhesség utáni gondozás nagyon fontos mind a magzat fejlődése, és az anya terhesség utáni esetleges pajzsmirigy alulműködés korai diagnosztikája és kezelése miatt.

Keressen fel egy endokrinológust, ha fokozott fáradékonyságot, hajhullást indokolatlan testsúly gyarapodást, fokozott szőrnövekedést, gyakori fejfájást, fokozott izzadékonyságot, gyakori szívdobogás érzést, nők esetében menstruációs zavarokat, emlőből tejcsorgást, libido csökkenést észlel.

Nők esetében a változó kor is gyakran elviselhetetlen rohamokban jelentkező hőhullámokat okozhat. A tünetek csökkentésére is az endokrinológus javasolhat terápiát.

Napjainkban a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség diagnosztikája és a nagyon korszerű terápiás lehetőségek biztosítása is endokrinológus szakterülete.

Ezen kívül az ún. mellékvese incidentalómák hormon termelésének kivizsgálása, korai csontritkulás okának felderítése, fiatal korban jelentkező magas vérnyomás esetleges hormonbetegség hátterének kivizsgálása is endokrinológiai feladatkörbe tartozik.

Inzulin rezisztencia kivizsgálása, a szükséges kezelés/javaslatok megbeszélése tekintetében is segítséget tudunk nyújtani.

Csontritkulás megelőzésében és kezelésében is tudunk korszerű terápiás lehetőséget kínálni.

Endokrinológia-vizsgálatok árlistája

Első vizsgálat 22 000 Ft
Leletmegbeszélés 18 000 Ft
Kontrollvizsgálat (2 hónapon belül) 18 000 Ft
Receptírás 3 000 Ft

Időpontfoglaláshoz kattintson ide, vagy keressen bennünket elérhetőségeinken!