Dietetika

Az okleveles dietetikus olyan élelmezési és táplálkozási szakember, akinek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl a táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein. Feladata a lakosság megismertetése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve az életmóddal összefüggő betegségek megelőzése.

Az alábbi esetekben indokolt dietetikushoz fordulni:

  • Cukorbetegség, inzulinrezisztencia
  • PCOS
  • Túlsúly
  • Szív és érrendszeri megbetegedések (pl.: magas vérnyomás)
  • Emésztőrendszeri betegségek (pl.: irritábilis bélszindróma, székrekedés)
  • Vesebetegségek
  • Epebetegségek
  • Hasnyálmirigy betegségek
  • Különböző táplálékallergiák/intoleranciák (pl.: Laktóz-intolerancia)
  • Terhességi cukorbetegség, terhességi súlyproblémák

Mit tartalmaznak az egyes konzultációk?

1. alkalom – állapotfelmérés

  • • A táplálkozási anamnézis (amely tartalmazza: személyes adatok, jelenlegi táplálkozási szokások, kedvelt és nem kedvelt élelmiszerek feljegyzése, folyadékfogyasztás felmérése, fizikai
    aktivitás felmérése, tápláltsági állapot, betegségek, jelenlegi tünetek, panaszok, ételintoleranciák, allergiák) felvételére
    • Antropometriai vizsgálatok elvégzése (Testösszetétel mérés, BMI meghatározás, testmagasság, testtömeg mérés)
    • A kívánt személyes célok, elképzelések meghatározása, átbeszélése
    • A beteg kézhez kap egy táplálkozási naplót és egy élelmiszer fogyasztás gyakorisági kérdőívet (amelyeknek a kitöltési módját a konzultáció során átbeszéljük)

2. alkalom – az egyénre szabott írásos diétás és életmódbeli tanácsadás átbeszélése, átadása

  • Az első alkalom után a dietetikus komplex képet kap a páciens táplálkozási szokásairól és ennek alapján személyre szabja az étrendre vonatkozó javaslatait, a betegséggel kapcsolatos táplálkozási tanácsait, az energia (kcal) és a tápanyag-szükségleteknek (fehérje, szénhidrát, zsír) megfelelően.
  • Az első alkalommal kiadott táplálkozási naplót és kérdőívet részletesen kielemzi, ezek pozitívumait, illetve negatívumait átbeszéli a beteggel.
  • A páciens további segítséget kap a megfelelő nyersanyag válogatáshoz, az ajánlott és nem ajánlott élelmiszerek kiválasztásához.
  • A dietetikus javaslatot tesz a diétás konyhatechnológiai eljárásokra és az alapanyagok beszerzési lehetőségeire.
  • Az adott betegségnek, tápláltsági állapotnak megfelelően különböző vitaminok és ásványi anyagok fogyasztását javasolja.
  • A tanácsadás során receptgyűjtemény és mintaétrend is átadásra kerül!

Személyre szabott étrend összeállításának szempontjai:

  • nem
  • életkor
  • fizikai aktivitás
  • munkahely
  • betegségek, betegségekre való hajlam
  • táplálkozási szokások
  • ízpreferencia
  • anyagi lehetőségek
  • kitűzött célok

Hogyan készüljön fel a dietetikai rendelésre?

  • Hozza magával a szakorvosi dokumentációját, a laborletetekkel együtt!
  • Gondolja végig a jelenlegi táplálkozási szokásait, folyadékfogyasztását!
  • Gyűjtse össze milyen étrend-kiegészítőket fogyaszt, mennyi fizikai aktivitást végez!

Áraink

Első alkalom (45 perc konzultáció) 12.000 forint
Minden további alkalom (45 perc konzultáció) 10.000 forint

Időpontfoglaláshoz kattintson ide, vagy keressen bennünket elérhetőségeinken!