Dietetika

Az okleveles dietetikus olyan élelmezési és táplálkozási szakember, akinek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl a táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein. Feladata a lakosság megismertetése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve az életmóddal összefüggő betegségek megelőzése.

Az alábbi esetekben indokolt dietetikushoz fordulni:

  • Cukorbetegség, inzulinrezisztencia
  • PCOS
  • Túlsúly
  • Szív és érrendszeri megbetegedések (pl.: magas vérnyomás)
  • Emésztőrendszeri betegségek (pl.: irritábilis bélszindróma, székrekedés)
  • Vesebetegségek
  • Epebetegségek
  • Hasnyálmirigy betegségek
  • Különböző táplálékallergiák/intoleranciák (pl.: Laktóz-intolerancia)
  • Terhességi cukorbetegség, terhességi súlyproblémák

Mit tartalmaznak az egyes konzultációk?

1. alkalom – állapotfelmérés

  • • A táplálkozási anamnézis (amely tartalmazza: személyes adatok, jelenlegi táplálkozási szokások, kedvelt és nem kedvelt élelmiszerek feljegyzése, folyadékfogyasztás felmérése, fizikai aktivitás felmérése, tápláltsági állapot, betegségek, jelenlegi tünetek, panaszok, ételintoleranciák, allergiák) felvételére
    • Antropometriai vizsgálatok elvégzése (Testösszetétel mérés, BMI meghatározás, testmagasság, testtömeg mérés)
    • A kívánt személyes célok, elképzelések meghatározása, átbeszélése
    • A beteg kézhez kap egy táplálkozási naplót és egy élelmiszer fogyasztás gyakorisági kérdőívet (amelyeknek a kitöltési módját a konzultáció során átbeszéljük)

2. alkalom – az egyénre szabott írásos diétás és életmódbeli tanácsadás átbeszélése, átadása

  • Az első alkalom után a dietetikus komplex képet kap a páciens táplálkozási szokásairól és ennek alapján személyre szabja az étrendre vonatkozó javaslatait, a betegséggel kapcsolatos táplálkozási tanácsait, az energia (kcal) és a tápanyagszükségleteknek (fehérje, szénhidrát, zsír) megfelelően.
  • Az első alkalommal kiadott táplálkozási naplót és kérdőívet részletesen kielemzi, ezek pozitívumait, illetve negatívumait átbeszéli a beteggel.
  • A páciens további segítséget kap a megfelelő nyersanyagválogatáshoz, az ajánlott és nem ajánlott élelmiszerek kiválasztásához.
  • A dietetikus javaslatot tesz a diétás konyhatechnológiai eljárásokra és az alapanyagok beszerzési lehetőségeire.
  • Az adott betegségnek, tápláltsági állapotnak megfelelően különböző vitaminok és ásványianyagok fogyasztását javasolja.

Személyre szabott étrend összeállításának szempontjai:

  • nem
  • életkor
  • fizikai aktivitás
  • munkahely
  • betegségek, betegségekre való hajlam
  • táplálkozási szokások
  • ízpreferencia
  • anyagi lehetőségek
  • kitűzött célok

Hogyan készüljön fel a dietetikai rendelésre?

  • Hozza magával a szakorvosi dokumentációját, a laborletetekkel együtt!
  • Gondolja végig a jelenlegi táplálkozási szokásait, folyadékfogyasztását!
  • Gyűjtse össze milyen étrend-kiegészítőket fogyaszt, mennyi fizikai aktivitást végez!

Áraink

Első alkalom (45 perc konzultáció) 12.000 forint
Minden további alkalom (45 perc konzultáció) 10.000 forint
Hét napos étrendjavaslat 10.000 forint
Tizennégy napos étrendjavaslat 15.000 forint

Időpontfoglaláshoz kattintson ide, vagy keressen bennünket elérhetőségeinken!