A D-vitamin szerepe a vírusos megbetegedések kezelésében.
Több mint 28 millió Covid-19 fertőzést igazoltak világszerte. A fertőzöttek csaknem harmadánál azt tapasztalták, hogy tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelték a betegséget. Az ezzel kapcsolatos kutatások arra mutattak rá, hogy a megfelelő D-vitamin szint segítséget nyújt a vírusos megbetegedések elkerülésében vagy a tünetek enyhítésében.
Csökkenti egyes vírusok szaporodását a szervezetben, kivédi a bélhám károsodását a gastroenterális vírusfertőzésekben, de hatásos a légúti fertőzések elleni védekezésben is.
A D-vitamin megfelelő szintje segít a mikrobák elleni védőmechanizmusok kialakulásában, ideértve a burokkal rendelkező vírusokat is.
Az immunsejtek modulációja révén csökkenti a gyulladásos folyamatokat.
Alacsony D-vitamin szintet figyeltek meg azon betegeknél, akiknél súlyos tüdőgyulladás, szepszis vagy szívelégtelenség alakult ki, illetve magasabb volt az elhalálozás.
Ez alapján arra következtethetünk, hogy a COVID-19 esetében is a tünetek megjelenésében és súlyosságában szerepe lehet a szervezet D-vitamin ellátottságának.