A Covid-19 járvány 2019-ben indult Kínából. Olyan betegség, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

A fertőzés tünetei lehetnek: láz, köhögés, légzési panaszok, szag- és ízérzékelés hiánya, hasmenés, izomfájdalom. Az enyhe tünetektől a kritikus állapotig nagyon változatos tüneteket tapasztalunk. Légzési elégtelenség, többszervi elégtelenség, súlyos tüdőgyulladás is előfordulhat.

A betegség lappangási ideje 2-14 nap is lehet.

A vírust biztonsággal, laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.

PCR teszt

Azt mutatja meg, hogy valaki jelenleg fertőzött-e koronavírussal. Ez a jelenleg legpontosabb eredményt adó teszt. Alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnosztizálására, a gyógyulás igazolására, kontakt személyek vizsgálatára.

A betegség ezzel a teszttel a tünetek jelentkezése előtt 1-2 nappal mutatható ki legkorábban. Pillanatnyi állapotot tükröz. Annak kimondására, hogy valaki nem fertőzött, a teszt ismételt elvégzésére van szükség.
A mintavétel az garat nyálkahártyájából történik. Eredmény 24-48 óra múlva van.

Ára: 19.500 Ft hatósági ár 

Covid-19 antigén gyorsteszt

A fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki. Javasolt  koronavírusos megbetegedés igazolására, a szervezetben éppen aktív fertőzés kimutatására.

Mintavétel az orrgarat nyálkahártyájából történik.

Eredmény: 15 perc

Ára: 11.990 Ft

Szerológiai teszt

A vérmintából végzett teszt nem magát a vírust mutatja ki, hanem a szervezet által termelt ellenanyagokat. A legmegbízhatóbb ellenanyag teszt, melyhez vénás vérvétel szükséges.

A korai ellenanyag, az IgM (a fertőzés után 5-9 nappal), a késői, az IgG (10-14 nappal) mutatható ki.

Az ellenanyag teszt megmutatja, hogy a vizsgált személy fertőzött-e, vagy már átesett-e a fertőzésen és gyógyult, védettsége van.

Eredmény: 1-3 munkanap

Ára: 9.000 Ft

Gyorsteszt vérmintából

Az ujjbegyből vett vérmintával 10 perc múlva eredményt kapunk. Alkalmas közösségekben, gyors szűrés elvégzésére. Annak megállapítására, hogy átestünk-e koronavírus-fertőzésen, vagy éppen zajlik-e koronavírusos megbetegedés a szervezetben. A tünetek megjelenése után egy héttel érdemes elvégeztetni.

Ára: 9.900 Ft